sâmbătă, 5 martie 2016

INECUATII IN CLASA A III-A ????

poza culegere cu inecuatii
Am ramas uimita cand am vazut tema pentru acasa a fiului meu, elev in clasa a III-a la doamna invatatoare Rodica Voicu Vulcanean. M-am uitat si in caietul de clasa al copilului sa vad daca le-a aratat cum se fac aceste inecuatii, pentru ca de multe ori am constatat ca primesc ca tema pentru acasa exercitii pe care nu stiu sa le faca deoarece nu s-a predat in clasa. Dar DA, doamna are vocatie! Asa mi-a spus un parinte intr-un e-mail.  Si, uite asa noi, parintii sau bunicii, ne apucam sa le explicam ceea ce nu s-a predat sau ceea ce nu s-a inteles in clasa.  Dar oare e bine ce facem? Poate eu nu explic bine sau poate eu explic intr-un fel si doamna explica in alt fel si zapacim copiii. Dar avem alta varianta? Eu cred ca nu.
        Dar DA, doamna are vocatie! De aceea, dupa ce explica ceva ii intreaba pe copii daca au inteles, iar ei raspund in cor "DAAAAA"!. Cred ca le este rusine sa spuna ca n-au inteles. Daca cumva unul mai curajos spune ca n-a inteles doamna ii raspunde ca nu a fost atent si de aceea nu a inteles.  Ati observat ca niciodata profesorul nu este de vina, ci doar elevul,  pentru ca el nu este atent, nu invata, nu-si face temele, etc?(nu contest ca exista si astfel de cazuri ).
      Sa revenim la inecuatii. M-am uitat in caietul copilului si am vazut o inecuatie rezolvata in multimea numerelor naturale N. L-am intrebat daca a inteles si mi-a spus ca nu si am incercat sa-i explic si eu, dar mi-am dat seama ca nu intelege si am renuntat. M-am uitat in programa scolara de matematica pentru clasa a III-a sa vad daca exista. Dar nu, nu exista. Trebuie sa precizez ca fiul meu face parte din prima generatie de copii care a avut parte de schimbari de programa scolara si MEN nu a reusit nici pana acum sa editeze manuale scolare conforme cu programa modificata. In consecinta lucram dupa niste culegeri cumparate de catre noi, parintii.
      La consultatii, doamna invatatoare Rodica Voicu Vulcanean  a evitat sa-mi raspunda la intrebarea daca aceste inecuatii sunt sau nu in programa scolara. La insistentele mele, mi-a spus ca invatatorul are dreptul sa depaseasca materia din programa scolara cu un procent de 20 %. Nu stiu daca este adevarat sau nu, dar consider ca aceste exercitii depasesc puterea de intelegere a unor copii normali in varsta de 9-10 ani. Ce-ar fi sa predam si ecuatia de gradul II?
Daca doamna invatatoare considera ca a ridicat nivelul clasei facand aceste tipuri de exercitii se inseala. Cel putin din punctul meu de vedere. Sunt curioasa sa stiu cati din cei 30 de copii au inteles aceste exercitii.
      Eu cred ca programa scolara la matematica este deja foarte incarcata (inmultiri, impartiri, fractii, ecuatii, probleme care se rezolva prin metaoda grafica-unele exercitii se faceau in clasa a IV -a dupa programa veche) pentru a o mai incarca si cu alte elemente destul de complicate pentru niste copii normali. Este mai important sa invatam sa facem cateva inmultiri si impartiri, adunari si scaderi, ce nu depasesc materia din programa scolara decat sa incercam sa aratam ca suntem niste genii care rezolva inecuatii. Altfel, o sa-i pierdem.
Dar, DA, doamna are vocatie nu-i asa??
Am fotografiat 2 exercitii din culegerea de matematica dupa care se lucreaza in clasa. Prima poza contine niste inecuatii de gradul I cu rezolvare in multimea numerelor naturale. A doua poza contine un exercitiu greu, dupa parerea mea, care nu este potrivit unui copil de 9-10 ani. Va invit sa rezolvati acest exercitiu! Succes!!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

COMENTATI AICI