duminică, 3 ianuarie 2016

UNIFORMA SCOLARA -NOUL PROIECT DE LEGE AL DEPUTATILORNoua propunere legislativa vizeaza elevii din invatatmantul prescolar si preuniversitar de stat si privat ce ar putea fi obligati sa poarte uniforme, vine din partea a 13 deputati. In expunerea lor de motive gasim si :
-"prevenirea si combaterea violentei in scoli"
-"impunerea unei anumite discipline, respect si bun gust"
-"evitarea discriminarii dintre elevii saraci si cei care provin din familii instarite"
- "menţinerea decenţei, evitându-se situaţiile în care fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor din clasă sau din şcoală".


Dupa parerea mea acest proiect va legifera hotia deja existenta. Stim cu totii ca vanzarea de uniforme, manuale scolare, auxiliare si altele prin scoli, atrage dupa sine aparitia unor comisioane. Introducerea obligativitatii purtarii uniformelor scolare in invatamantul preuniversitar le va da  cadrelor didactice si directorului scolii dreptul de a obliga parintii sa cumpere aceste uniforme care nu sunt ieftine (aprox 300-400 lei/uniforma). Odata cu votarea acestei legi directorii de scoli /gradinite vor incheia contracte cu diverse firme de croitorie, iar noi parintii vom fi obligati sa cumparam aceste uniforme la preturile pe care le impun ei. De multe ori aceste preturi sunt mai mari decat la marile magazine de haine. Va atasez o poza cu preturi pentru uniforme pe care le practica o firma de croitorie cu care lucreaza scoala in care invata copiii mei.
formular comanda uniforma la firma de croitorie
 
Dupa cum se observa, pe acest formular apare si numele invatatorului. Oare de ce?

Dar hai sa ne gandim de cate ori vom cumpara uniforma pentru ca, din fericire, copiii nostri mai si cresc. Macar o data la 2 ani vom cumpara o alta uniforma. Deci, de cel putin de 6 ori vom cumpara uniforma pentru un copil in decursul a 12 ani de scoala. O adevarata afacere nu-i asa? Am uitat sa adaug si anii de gradinita. Ca sa nu mai vorbim ca acesti copii au aceleasi haine si pe perioada de vara si pe perioada de iarna. Pantalonii la baieti si fusta sau sarafanul le fete raman neschimbate indiferent de anotimp. As dori sa-i intreb pe domnii deputati daca ei poarta aceleasi haine si vara si iarna?


Un alt "beneficiu" invocat de parlamentari este "aspectul uniform al clasei prin faptul că elevii poartă acelaşi model şi culoare indiferent de sex".As dori sa le spun domnilor parlamentari ca oamenii sunt diferiti, nu toti suntem la fel, iar o uniforma scolara nu ne va "nivela" ca pe vremea fostului dictator Ceausescu.
Eu am invatat pe vremea lui Ceausescu si urasc acea uniforma pe care o purtam mereu si vara si iarna.
Constrangerile care existau atunci in privinta uniformei si a altor lucruri nu ne-au facut pe noi nici mai destepti si nici mai decenti.
Sa-i lasam pe copiii nostri sa-si exprime creativitatea si libertatea in privinta alegerii hainelor si a altor lucruri . Sunt alta generatie si trebuie sa-i intelegem asa cum sunt. Intr-adevar trebuie sa-i invatam sa fie decenti si sa-i facem sa inteleaga ca la scoala nu te imbraci ca la discoteca. Aici intervine rolul parintilor.


In privinta faptului ca "fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor" as dori sa le spun domnilor deputati ca si uniforma se poate scurta. Daca avem o uniforma nu este obligatoriu sa fie si decenta.
Sunt uimita de cat de grijulii sunt deputatii nostri in legatura cu faptul ca unii cetateni sunt mai instariti decat altii, iar cei instariti isi permit sa le ofere conditii deosebite copiilor lor, iar uniforma va atenua aceasta discrepanta. Este o realitate faptul ca exista cetateni mai instariti decat altii, dar uniforma nu va atenua discrepanta dintre copii. Chiar daca vor avea aceeasi uniforma, unii copii au alte tipuri de telefoane, sunt adusi la scoala cu alt fel de masina, iar la scoala unii dintre ei au un regim special. Asta este! Este bine sa ne obisnuim cu aceasta realitate. Se intalneste mai ales la adulti si trebuie sa-i obisnuim pe copii de mici ca unii oameni au mai multe drepturi decat altii.

In concluzie, eu nu sunt de acord cu introducerea obligativitatii purtarii uniformei de catre elevi. Cum am spus si mai sus, acest proiect va LEGIFERA HOTIA DEJA EXISTENTA IN SCOLI. Eu cred ca in sistemul de invatamant exista probleme mult mai mari si mai grave decat aceasta problema a uniformelor. Domnilor deputati , hai sa aruncam o privire peste programele scolare, hai sa imbunatatim rata de promovabilitate la bacalaureat, hai sa imbunatatim manualele scolare, etc.
Copilul meu este in clasa a III-a si incepand cu grupa pregatitoare am cumparat in fiecare an manuale si auxiliare pentru ca Ministerul Educatiei nu a reusit nici pana acum sa termine licitatia si sa editeze acele manuale. La anul , in clasa a IV-a, vom avea aceeasi problema.  Sunt milioane de parinti in aceasta situatie, in fiecare an cumparam pentru copiii nostri manuale si auxiliare. In fiecare an, platim pentru fondul clasei si o perioada lunga de timp am platit si fondul scolii.   Oare va trebui sa platim si pentru uniforme?? Eu sper ca nu.
 Cat este de legal faptul ca eu, ca parinte, sunt obligat sa cumpar de la o anumita firma aceasta uniforma ?? Nu am posibilitatea de a alege. Si daca nu doresc sa fac acest lucru? Imi veti da afara copilul din scoala?
  Mai are cineva tupeul sa spuna ca invatamantul de stat din Romania este gratuit?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

COMENTATI AICI