miercuri, 25 februarie 2015

NOUL REGULAMENT SCOLAR AL SCOLII NR 10 MARIA ROSETTI

In urma publicarii in Monitorul Oficial al Ordinului 5115/2014 fiecare scoala si-a creat propriul regulament scolar. Zis si facut! Scoala nr 10 Maria Rosetti din Bucuresti are acum propriul regulament scolar.
Dupa ce citesti acest regulament scolar nu stii unde esti, la puscarie sau la scoala. Sincer, am fost confuza.
Lista de obligatii si sanctiuni ale elevilor este imensa si incepe de la modul in care se imbraca pana la interzicerea telefoanelor mobile in scoala, pentru ca, practic asta inseamna detinerea unui telefon care este inchis pe toata perioada orelor de curs. N-am sa vorbesc despre lucrurile care sunt normale in acest regulament, cum ar fi consumul de alcool,droguri, fumatul, parasirea scolii in timpul orelor de curs fara anuntarea profesorului de serviciu, deterioararea bunurilor scolii, etc.
As vrea sa vorbesc despre lucrurile care mie mi se par exagerate. Deci, sa incepem!


1) Detinerea telefoanelor mobile de catre copii pe perioada cursurilor scolare
Desi in regulamentul scolar dat de MEN li se permite elevilor detinerea telefoanelor mobile cu conditia sa nu le foloseasca in timpul orelor de curs sau in timpul examenelor, concursurilor,etc. noul regulament scolar al scolii Maria Rosetti prevede ca telefoanele mobile sa fie inchise pe toata perioada orelor, inclusiv a pauzelor. Pai, atunci de ce le mai avem, daca nu avem voie sa le deschidem ? Nu se accepta nici macar varianta tinerii telefonului pe modul silentios sau vibratii. Oare de ce se tem cadrele didactice din aceasta scoala, de repetarea "cazului Blandu"? O sa va dau mai jos si sanctiunile prevazute de acest regulament pentru aceasta "fapta".


w Folosirea telefonului mobil în timpul programului şcolar (fără permisiunea unui cadru didactic), ţinerea acestuia deschis sau silenţios/vibraţii şi păstrarea lui la vedere sau la îndemână
 Telefonul va fi luat de cadrul didactic, va fi predat la direcţiune. Elevul va primi observație la prima abatere, avertisment la a doua abatere.
Repetarea pentru a treia oară a abaterii duce la mustrare scrisă și scăderea notei la purtare la 7.
Telefonul i se va înapoia numai părintelui, personal.
w Inregistrarea (vezi DEX), indiferent de tipul acesteia, a activităţilor şcolare, a colegilor sau a propriei persoane inclusiv a localului şcolii, a personalului şcolii, a familiilor elevilor, a persoanelor care vizitează şcoala, a incintei şcolii (inclusiv a curţii)
Aparatul de înregistrat va fi luat de cadrul didactic şi va fi predat la direcţiune.
Elevul va primi observație la prima abatere, avertisment la a doua abatere.
Repetarea pentru a treia oară a abaterii duce la mustrare scrisă și scăderea notei la purtare la 7.
Aparatul i se va înapoia numai părintelui, personal.
Intrebare: Au voie oare profesorii/invatatorii sa vorbeasca la telefon in timpul orelor de curs?  Raspuns: N-au voie, dar regulamentul nu se aplica si reciproc.
2) Tinuta elevului
Elevii din ciclul primar au uniforme si sunt obligati sa vina imbracati in acele uniforme. La ciclul gimnazial nu exista uniforme, dar trebuie sa vina imbracati cu tricou alb si pantaloni bleumarin. Nu se accepta decat pulover bleumarin sau negru. Un pulover de alta nuanta decat cele de mai sus nu este acceptat. Pe obiectele vestimentare nu se accepta desene sau inscriptii. Stiu ca trebuie sa existe o anumita decenta intr-o scoala in legatura cu tinuta, cu limbajul, etc , dar faptul ca nu poti trimite la scoala copilul cu un pulover cu alta nuanta de albastru decat cea stipulata in regulament mi se pare exagerat. Si acum sanctiunile:


w Abateri de la ţinuta cerută prin regulamentul interior
® 1. Observaţie; 2. avertisment; 3. la repetarea abaterii, scăderea notei la purtare cu 2 până la 4 puncte în funcție de gravitate.
3)Jurnalul clasei
In noul regulament apare acest "Jurnal al clasei " in care se consemneaza abaterile fiecarui elev de la acest regulament. Profesorii sunt obligati sa faca "politie" trecand in acest "Jurnal al clasei" fiecare abatere de la regulament ( intarziere, tinuta, mutarea in banci dupa bunul plac, etc)
4)Alte abateri si sanctiuni
a) Intarzierea repetata (mai mult de 3 ori/semestru),lipsa cartelei de legitimare si lipsa carnetului de note -sunt alte "fapte" pentru care elevul este sanctionat. Cei mai multi dintre elevi sunt adusi la scoala de catre parintii lor. Stiu ca o regula de bun simt este aceea de a nu intarzia, dar exista si situatii de forta majora, cum ar fi probleme de sanatate, probleme de trafic, probleme de ordin meteorologic, etc. situatii pe care nu le putem tine sub control. Si acum sanctiunile:


w Intârzierea repetată (mai mult de 3 ori/semestru) şi intrarea în clasă după profesor
→ 1.Notarea absenței în catalog; 2.observația;
3. consemnarea în caietul gardianului; 4.  avertisment 
5. scăderea notei la purtare cu 1 punct/calificativului;
w Lipsa cartelei de legitimare (mai mult de 2 ori)
→ 1. Observația; 2. consemnarea în caietul gardianului; 3. avertisment; 4. scăderea notei la purtare cu un punct/calificativ.
w Lipsa carnetului de note la solicitarea profesorului
→ 1. Observatia; 2. avertisment și, în cazul repetării scăderea notei la purtare cu 1 punct/calificativ.
b) Comportament agresiv si deranjarea orelor-Alte "fapte " pedepsite de noul regulament scolar al scolii nr 10 Maria Rosetti. Numai ca prin comportament agresiv, se intelege si faptul ca elevul "alearga in locuri nepermise" sau "sare", iar prin deranjarea orelor se intelege:" intarzieri, discutii cu colegii, mutarea in banci dupa bunul plac" . Cadrele didactice din aceasta scoala ar dori ca acesti copii sa vina la scoala, sa se aseze in banci si sa nu vorbeasca, dar este cam greu pentru niste copii. Vorba aceea: " nu există copil cuminte şi babă frumoasă". Si acum urmeaza si sanctiunile:


w Comportament agresiv: aleargă în locuri nepermise, provoacă îmbulzirea colegilor, sare, împinge, loveşte, scuipă, ţipă, înjură, răspunde ireverenţios
→ 1. Observaţia; 2. mustrarea scrisă; 3. scăderea notei la purtare cu 2- 3 puncte/ calificativelor, în funcţie de consecinţe;



wDeranjarea orelor sub diferite forme: întârzieri, discuţii cu colegii, exprimări nepotrivite, mutarea în bănci după bunul plac, ieşirea din oră fără motive reale şi fără însoţitor, perturbarea cursurilor etc.
→ 1. Observaţia; 2-avertisment; 3-scăderea notei la purtare cu 2 până la 3 puncte în funcție de gravitate.
c) Copierea sau darea spre copiere a temelor-o alta "fapta" sanctionata de catre noul regulament. Stiu ca este bine sa-ti faci singur temele pentru ca trebuie sa inveti, dar nu cred ca este persoana in tara asta care sa nu fi copiat, o data macar temele la vreo materie. Dar daca este interzis acest lucru pentru elevi ,sa se interzica si profesorilor (pentru ca unii din ei asta fac) sa-si copieze anumite lucrari, teme de pe internet. Asta ca sa fie un pic de echitate. Si, bineinteles urmeaza sanctiunile:
Copierea sau darea spre copiere a temelor, portofoliilor/testelor/lucrărilor scrise , suflat 
® În cazul temelor: 1.observaţie; 2. avertisment; 3. scăderea notei la purtare (în cazul în care se repetă abaterea) cu 1-3 puncte;
® În cazul lucrărilor scrise/testelor/suflat  se notează conform criteriilor stabilite de cadrul didactic.
 5) Si acum, parintii -In acest nou regulament nici parintii n-au scapat.
a) Parintii sunt responsabili de intarzierile elevilor-Pai daca sunt parintii responsabili de intarzierile elevilor, de ce raspund copiii prin scaderea notei la purtare pentru intarzieri repetate? Este o enigma.
b)Si acum, sanctiunile adresate parintilor- Dupa cum se observa nici noi, parintii, nu am scapat de sanctiuni. Respectarea prevederilor acestui nou regulament este obligatorie si pentru noi, parintii, desi nu am fost intrebati daca suntem de acord cu aceste prevederi. Noi parintii va trebui sa semnam acest regulament. Si, bineinteles suntem si noi supusi unor sanctiuni:



Art. 39 Respectarea prevederilor ROFUIP și ale prezentului Regulament este obligatorie pentru părinţii, tutorii sau susţinătorii legali ai copiilor/elevilor.  În caz contrar, partenerii mai sus menționați pot fi sancționați conform ROFUIP, Titlul IX, Capitolul 2.
In legatura cu sanctiunile conform  ROFUIP, Titlul IX, Capitolul 2., daca citim acest capitol, observam ca exista sanctiuni numai in cazul in care nu asiguram scolarizarea copilului, ceea ce este absolut normal. O alta sanctiune NU EXISTA. Deci, care sunt sanctiunile in cazul in care nu respectam acest nou regulament? NU EXISTA!!


(2)Părintele, tutorele sau susținătorul legal care nu asigură școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu, poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunității.
 6)  Si acum sa ajungem la ce "ne intereseaza" -contributiile financiare si materiale- Aceste articole referitoare la atributiile comitetelor de parinti au fost preluate integral din Ordinul 5115/2014, fara modificari.Atrubutiile comitetelor de parinti sunt( printre altele): sprijinirea conducerii scolii in dezvoltarea bazei materiale a scolii si atragerea de persoane fizice sau juridice care prin contributii financiare sau materiale sustin programe de modernizare a activitatii educative.


a) sprijină conducerea școlii și dirigintele/ învățătorul în întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei și a unității de învățământ;
 
e) atrage persoane fizice sau juridice care, prin contribuții financiare sau materiale, susțin programe de modernizare a activității educative și a bazei materiale din clasă și din școală.


In concluzie, acest regulament este plin de sanctiuni la adresa copiilor, copii care nu stiu ce note vor avea la disciplina "Purtare". Dupa acest regulament copilul nu are voie sa faca nimic, doar sa stea in banca, sa nu vorbesca, sa nu alerge, sa nu sara, sa nu se joace pe telefon in timpul pauzelor, sa nu......, sa nu........
Din cauza acestui regulament eu, ca parinte, nu am dreptul sa-i trimit un mesaj prin telefon copilului meu sau invers.  Exista numai restrictii si sanctiuni.


Acest regulament ni se va baga sub nas, noua parintilor, pentru a-l semna. Ei bine, eu nu-l semnez. Sa vedem ce sanctiuni primesc!
Fac apel la Ministerul Educatiei Nationale sa controleze aceste regulamente scolare la nivelul fiecarei scoli. Le consider abuzive.




Grupul de Facebook al Consiliului Elevilor are regulament, este gestionat de profesori şi nu tolerează vocile critice


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

COMENTATI AICI