sâmbătă, 14 martie 2015

"DOAMNA" ARE INSPECTIE SAU "MITA" MARUL SI BISCUITELE


A inceput pregatirea de luni. Brusc, temele erau mai putine. La inceput n-am inteles ce se intampla, am crezut ca fiul meu nu si-a notat temele corect. De obicei aveam ca tema 2 pagini la limba romana si 2 pagini de exercitii la matematica. Acum aveam doar 3 exercitii la matematica si la limba romana tot cam asa.  Dar, am aflat: "Doamna" are inspectie joi.
A venit ziua de joi. "Doamna" a venit pregatita cu cate o jumatate de mar si un biscuit pentru fiecare copil. Oare era necesar? Oare "mita" era necesara? Ce au inteles acesti copii, ca daca sunt cuminti si raspund la ora, primesc ceva in schimb ? Au fost invatati ca pentru a obtine ceva trebuie sa platesti (mituiesti).La copiii mai mari nu mai tine cu marul si biscuitele, li se promite o nota de 10.



 Oare de ce nu ne putem comporta normal, ca in orice alta zi? Oare de ce numai cand vine inspectia ne comportam altfel, mai bine? Oare de ce "doamna" nu mai tipa? Oare de ce "doamna" zambeste mai mult si e mai draguta? Oare de ce numai astazi ne jucam si invatam in acelasi timp? Oare de ce temele sunt mai putine ca de obicei? Oare de ce copiii doamnei (patru la numar) n-au mai venit in pauze sau in timpul orelor de curs cum se intampla de obicei, desi invata in alte clase? Care este normalul : ziua cu inspectia sau celelalte zile? Sunt doar intrebari retorice. Nu necesita raspuns pentru ca toata lumea stie de ce. Dar au invatat si copiii ca ziua cu inspectia este o zi speciala si nu se va mai repeta.
Prima ora, la care a fost inspectie, a iesit relativ bine. Nu uitasera inca de "mita" marul si biscuitele. A doua ora, insa, copiii s-au comportat ca de obicei. "Mita" s-a uitat, iar ei au fost galagiosi, neatenti, iar unii neinteresati. "Doamna" a fost "dezamagita" de ei si foarte suparata.

Oare n-ar trebui ca "doamna" sa se comporte asa, ca la inspectie, in fiecare zi?
Eu cred ca sistemul de invatamant romanesc ar fi mai bun daca invatatorul s-ar gandi ca in fiecare zi are inspectie. Poate asa temele ar fi echilibrate, ora de curs mai interesanta pentru copii, iar ei n-ar mai fi atat de galagiosi si neatenti.
"Mita" marul si biscuitele n-a functionat.  Oare cand o sa ne dezobisnuim de acest obicei? Oare cand o sa invatam ca trebuie sa ne facem datoria fara sa fim mituiti? Oare "doamna" trebuie sa primeasca cadouri pentru a-si face datoria de invatator pentru care este platita?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

COMENTATI AICI