sâmbătă, 24 decembrie 2016

TEMA PENTRU ACASA- Ordin de ministru 5893/28.11.2016


Din nou, tema pentru acasa- Ordin 5893/28.11.2016.

Aici gasiti ordinul 5893/28.11.2016


Desi exista un alt ordin de ministru, si anume Ordinul 3066/11.01.1999, emis de ministrul Andrei Marga, actualul ministru al invatamantului domnul Mircea Dumitru s-a simtit obligat sa mai dea unul, ca poate pe acesta il respecta cineva. Ordinul 3066/11.01.1999 limiteaza si el timpul de lucru al elevului pentru temele pentru acasa la cel mult 2-3 ore pe zi, insumand toate disciplinele astfel incat media zilnica a pregatirii elevului, la scoala si acasa, sa nu depaseasca 8 ore. Ordinul 3066 nu a fost popularizat, parintii nu au stiut nimic despre el, iar profesorii si-au vazut de treaba in continuare fara sa tina cont de el.
Conform articolului 8 din acest ordin trebuia sa existe cu cadru didactic, responsabil cu tema pentru acasa, care trebuia sa urmareasca modul in erau indeplinite instructiunile acestui ordin. Eu n-am auzit ca in vreo scoala sa fii existat asa ceva.



Nu o sa mai discut in continuare despre Ordinul 3066 din cauza ca este deja abrogat prin emiterea noului Ordin 5893/28.11.2016. Iata cateva idei principale din acest ordin:
1) Limitarea timpului de lucru pentru temele pentru acasa la maxim 2 ore, insumand toate disciplinele, astfel incat media zilnica sa fie 5-8 ore zilnic (la scoala si acasa).
2) La clasa pregatitoare nu se vor da teme pentru acasa
3) Pentru invatamantul primar, timpul alocat temei pentru acasa este de maximum 1 ora
4) Pentru celelalte niveluri, timpul alocat temei pentru acasa este de maximum 2 ore
5) Diferentierea temelor pentru acasa (Art 2) : vor exista 3 tipuri de teme pentru acasa, una obligatorie, de nivel mediu, pentru toti elevii clasei, una suplimentara, diferentiata si fara caracter permanent si una ampla de genul proiectelor/referatelor ce va putea fi data o data pe semestru
6) Pe perioada vacantelor, elevilor din invatatmantul primar si gimnazial nu li se vor da teme.
7) Se interzice utilizarea temei pentru acasa ca instrument de pedeapsa (prin cantitate mare sau prin exercitii repetitive). Este interzisa si pedepsirea colectiva a copiilor. Aceste 2 lucruri se intampla foarte des in scoli. Profesorii nu tin cont de statutul elevului si dau in continuare pedepse colective, care din punctul meu de vedere nu sunt corecte deoarece copiii care n-au gresit cu nimic sunt pedepsiti si ei odata cu ceilalti. Trebuie pedepsiti doar cei care gresesc.
8) Articolul 10 prevede ca directorii si dirigintii sa colaboreze cu parintii si elevii in vederea rationalizarii temelor pentru acasa.

Concluzii: 

a) Din punctul meu de vedere, cata vreme acest ordin nu prevede sanctiuni pentru profesori, nimeni nu va tine cont de el. Profesorii isi vor vedea de treaba lor ca si cum acest ordin nu ar exista, cum s-a intamplat si cu raposatul ordin 3066/11.01.1999. Cine a auzit de el?
b) Timpul de lucru pentru efectuarea unei teme pentru acasa este discutabil. Exista o parere generala a profesorilor/invatatorilor care vor spune intotdeauna ca tema pentru acasa data copiilor nu este lunga, ba din contra se face foarte repede, sunt exercitii usoare, s-au facut in clasa si trebuie doar sa  scrie in caiete sau unele se scriu direct pe carti. Din proprie experienta stiu ca temele pentru acasa se dau cu paginile, iar cand am protestat mi s-a spus ca o pagina se face in 10 minute, avand in vedere dificultatea exercitiilor.
c)  Temele pentru acasa nu sunt verificate de catre profesori/invatatori de obicei, si in acest fel isi pierd valoarea.
d) Exista unii parinti care considera ca tema pentru acasa trebuie sa fie una lunga. "Numai asa se obtine performanta! Si daca nu va convine, puteti pleca din scoala! Si, voi astia care spuneti ca sunt prea multe teme, voi trageti clasa in jos!"  Acestia sunt niste parinti frustrati, care isi forteaza copiii sa faca tot ce n-au putut ei realiza. Uita ca educatia nu inseamna numai teme pentru acasa, educatia inseamna si o piesa de teatru, o carte, un film, sa practici un sport, sa te joci cu prietenii, sa-ti traiesti copilaria. In opinia mea scoala se face la scoala si nu acasa! 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

COMENTATI AICI