marți, 21 aprilie 2015

ORA DE MATEMATICA- CU DOAMNA SAU CU MAMA ACASA?

Multe invatatoare se bazeaza pe munca parintilor sau a bunicilor cu propriii copii. Acea FISA-DECLARATIE pe care trebuie sa o completeze parintii la inceputul anului scolar are ca scop, printre altele, de a afla ce meserie au parintii copiilor. Invatatoarele "bune" isi vor alege copiii din clasa in functie de meseria parintilor. Astfel, munca lor in clasa va fi mai usoara, pentru ca parintii, acasa, se vor ocupa foarte mult de copiii lor, iar invatatoarea va obtine rezultate foarte bune.
Daca cumva un parinte indrazneste sa spuna ca nu se fac multe lucruri in clasa, se motiveaza cu faptul ca sunt prea multi copii in clasa (28 de copii). Dar, hai sa ne amintim ca pe vremea raposatului Ceausescu, noi eram 38-39 de copii in clasa. Oare cum se descurcau invatatoarele in acea vreme?
Va dau cateva exemple: la ora de matematica (clasa a II-a) s-a discutat despre venirea primaverii, despre modificarile de temperatura, despre flori, au desenat un tractor, etc. in schimb am avut ca tema exercitii de matematica din manual sau culegere. Nu pot spune nimic, pentru ca programa si titulatura materiei este "Matematica si Explorarea Mediului". Ei au explorat mediul pe tot parcursul orei de matematica. Intr-o alta zi, in timpul orei de matematica, s-a discutat despre modul in care au petrecut vacanta, desi in acea zi au avut si " Muzica si Miscare", ora in care se puteau discuta aceste lucruri, dar e mai bine in timpul orei de matematica. Tema primita la matematica pentru a doua zi, a constat in 60 de exercitii in care copilul trebuia sa afle termenul necunoscut. (aveti mai jos fisa)

Tema la matematica (clasa a II-a)-pentru a doua zi

In fisa apar si exercitii ce necesita cunostinte despre tabla inmultirii si a impartirii cu 11 si 12, pe care nu le-au facut in clasa si, mai mult contine exercitii de tipul: 58:2=?, 72:2=?, 48:3=? . Nu exista in manual exercitii de acest tip. Nu au invatat inca sa efectueze impartiri de genul celor de mai sus, ei au invatat doar tabla inmultirii si impartirii pana la 10. Intrebare: de ce primesc tema din ce nu au invatat? Raspuns: pentru ca parintii sau bunicii sa le explice copiilor, iar "doamna" sa nu se mai oboseasca. Am devenit cu totii, parinti si bunici, niste profesori (mai buni sau mai putin buni) pentru propriii copii.
Desi la scoala nu se lucreaza prea mult, exista unele invatatoare care se ofera sa "ajute" unii copii din clasa la efectuarea temelor. Si, uite asa, ajungem sa meditam copiii, fie din lipsa de timp, fie din lipsa de cunostinte.
Desi, ne trimitem copiii la scoala, suntem fortati sa lucram cu ei acasa pentru ca la scoala nu se face suficient. Am devenit la randul nostru profesori iar cand nu vom mai facem fata, ii vom medita la materiile importante.
Cand "doamna" are inspectie, temele se fac in 15 minute. In restul timpului temele se fac intr-o ora sau o ora si jumatate. Oare de ce? De ce de fata cu inspectorul li se da copiilor o tema scurta? Oare pentru a demonstra cat de mult lucreaza dansa in clasa si ca toate cunostintele copiilor sunt datorate dansei? Din pacate, inspectorul vine de vreo doua ori pe an pana isi ia "doamna" gradele. In restul timpului greul cade pe copii, parinti si pe bietii bunici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

COMENTATI AICI